Projekti

  1 / 16  

 

Starptautiskā projekta „Senior Plus” mobilitātes aktivitāšu ietvaros mums bija iespēja brīvprātīgi trīs nedēļas darboties Francijas pilsētā Pau - sociālajā centrā “La Pepiniere” un Shared Garden (dārzkopības veids, kurā dārzu/siltumnīcas izmanto cilvēku grupas, lai kopīgi apstrādātu zemi un dalītos ar iegūto ražu).

Katra diena Shared Garden sākas ar informāciju par izdarīto un veicamajiem darbiem. Viss tika protokolēts. Mums bija gan jānovāc raža, gan jāapkopj tomāti, gan jāstāda. Darba dienas beigās katram tika izsniegta dārzeņu deva, ko izmantojām, gatavojot sev maltītes.

Sociālajā centrā tika piedāvātas dažādas nodarbes. Pirmajā nedēļā kopā ar centra darbinieku Patriku, francūzietēm, centra apmeklētājām un itāļu brīvprātīgajām mācījāmies gatavot franču saldumus amaretti, macaron, crème anglaise. Tikām iepazīstinātās ar centra telpām, darbības veidiem. Te darbojas gan seniori, gan invalīdi, gan vientuļās mātes, gan arī bērni. Nodarbību klāsts ir plašs.

Vienu dienu strādājām Ptit Caf, sociālā centra kafejnīcā, piedāvājot kafiju, tēju, sulas un mazgājot traukus. Kafejnīcas saimnieki angliski nerunāja, sazinājāmies ar žestiem un smaidiem. Turpmākajās dienās, satiekoties centra telpās, saimnieki uzsmaidīja un sasveicinājās.

Citā dienā mums bija jādarbojas ar 8 mēnešus līdz 3 gadus veciem bērniem. Mammas ar saviem mazuļiem nāk uz centra telpām socializēties. Dažādo tautību bērni spēlējas gan ar mammām, gan centra darbiniecēm. Arī mēs centāmies darboties ar mazuļiem.

Bija arī reize, kad kopā ar centra darbiniekiem devāmies uz daudzstāvu māju pagalmu kādā no mikrorajoniem, lai mācītu spēlēt tenisu, šautriņas mest, šaut ar loku, badmintonu spēlēt u.c..

Divas dienas gatavojāmies centra organizētajiem svētkiem. Vienā no tām mums bija jācep saldumi aptuveni 150 svētku dalībniekiem. Tas mums bija liels izaicinājums.

Darba plānojumā mums bija arī „French classes”, kurās kopā ar pasniedzēju nedaudz mācījāmies franču valodu, sarunājāmies par dzīvi Latvijā, Itālijā un Francijā, iepazināmies ar Pau pilsētu.

Viena diena mums bija plānota pastaigai Pireneju kalnos kopā ar citu valstu senioriem.

Aizvadīto trīs nedēļu laikā mums bija vairāki kopīgi pasākumi ar franču un itāļu senioriem. Reiz mūs uz kādu pasākumu veda franču seniore Edīte, kura bija labs gids. Viņa ieveda mūs arī vēlēšanu iecirknī, parādīja un pastāstīja, kā notiek balsošana. Par cienastu piknikam bijām parūpējušās jau mājās, cienājām gan ar rudzu maizi, gan Jāņu sieru, gan citiem gardumiem. Šajā tikšanās reizē trīs franču seniori, brīvprātīgā darba strādātāji dalījās savās atmiņās par Itālijā pavadīto laiku, mācīja mums franču dejas, dziesmas.

Kādā citā nedēļas apmeklējām svētvietu Lurdu. Te ir daudz cilvēku ar īpašām vajadzībām – sēdošu, gulošu. Visapkārt daudz brīvprātīgo. Atmosfēra īpaša.

Kādu dienu senioru grupa mums noorganizēja braucienu uz Atlantijas okeāna piekrasti. Apskatījām Saint-Jean-de-Luz pilsētu. Redzējām, kā tiek svinēti svētki basku zemē, nedaudz uzzinājām par basku tradicionālajiem tērpiem, ēdieniem, simboliem.

Šo trīs nedēļu laikā mums bija ļoti jauka sadarbība ar itāļu seniorēm Annu un Mariju un viesu mājas saimnieci Fransuāzu. Kopā cepām itāļu picas, dažus vakarus nodarbojāmies ar rokdarbiem.

23.jūnijā svinējām Jāņus. Mācījām pīt vainadziņus no tām zālēm, ko atradām saimnieces pļavā, cienājāmies ar Jāņu sieru, latviešu rupjmaizi, dejojām latviešu dejas.

Katru nedēļu par mūsu labklājību interesējās arī pārstāvji no projekta partnerorganizācijas “Pistes Solidaires”.

Mēs abas šādā projektā piedalījāmies pirmo reizi. Esam guvušas lielisku pieredzi, satikušas daudz jauku cilvēku, nedaudz iepazinušas Franciju, popularizējušas Latviju un arī Gulbeni.

Projekts Nr.2015-1-IT02-KA204-015472 “Senior Plus” tiek īstenots laikā no 02.11.2015. līdz 02.11.2017. Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Aina un Ruta, projekta „Senior Plus” dalībnieces
Informāciju sagatavoja Gunta Krevica, Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste