Projekti
t_adazi_1.jpg

Ikviens bērns reiz ir sapņojis nokļūt čipsu ražotnē. Un mums, Galgauskas pamatskolas 7. un 8. klases skolēniem, maija vidū bija iespēja piepildīt šo mazo sapni un apmeklēt visiem zināmo „Ādažu Čipsu” ražotni jeb uzņēmumu SIA „Orkla Confectionery & Snacks Latvija”.

t_adazi_2.jpg

Šo ražotni apmeklējām tāpēc, ka te ir izveidota īpaša programma skolēniem, kuri vēlas savu nākotni saistīt ar pārtikas produktu ražošanu. Programmā ietilpst:

informācija par SIA "Orkla Confectionery & Snacks Latvija",kā top čipsi,čipsu sortiments,ar ko ikdienā nodarbojas ražošanas vadītājs,kā notiek kartupeļu audzēšana, glabāšana un pārstrāde,atbildes uz skolēnu jautājumiem.

t_adazi_3.jpg

Viss sākās ar to, ka mūs sagaidīja simpātiska un atraktīva sieviete - mūsu gide, kas izrādīja Ādažu čipsu ražotni. Tātad pati pirmā profesija, ko iepazinām, bija gids, kas skolēniem ļoti patika, jo stāstīja ļoti interesanti. Visi tikām ietērpti atstarojošās vestēs, jo devāmies uz noliktavām, lai apskatītos, kur tiek glabāti kartupeļi. Pa ceļam uz noliktavu gide pastāstīja par cilvēkiem, kuri ikdienā nodarbojas ar kartupeļu uzraudzību un pārvietošanu. Sapratām, ka šis darbs prasa ļoti lielu atbildību.

“Čipsu ražošanai nepieciešami kartupeļi ar augstu cietes saturu un ļoti zemu cukura līmeni, lai čipsiem būtu gaiši zeltaina nokrāsa, kas atbilst standartiem. Tāpat svarīgi ir arī kartupeļu uzglabāšanas nosacījumi. Čipsu kartupelis ir jutīgs pret temperatūras svārstībām. To nepieciešams uzglabāt nemainīgā temperatūrā, tādēļ mums ir noliktavas ar automātisko temperatūras uzturēšanas sistēmu. Kopš 1993.gada uzņēmums katru gadu palielina kartupeļu iepirkuma apjomus, sadarbojoties ar 18 Latvijas kartupeļu audzētājiem, kas spēj nodrošināt labu kartupeļu kvalitāti un zināmas šķirnes,” ekskursijas laikā atklāja gide.

Latvijā tiek audzētas aptuveni 60 dažādas kartupeļu šķirnes, Eiropā - aptuveni 1000, taču čipsu izgatavošanai derīgas ir vien mazāk nekā desmit šķirnes. „Ādažu čipsu” un „Taffel” produkcija Latvijai un eksporta valstīm tiek izgatavota no četrām kartupeļu šķirnēm – „Lady Claire”, „Verdi”, „Saturna” un „Kiebitz”. Dienā ražotnē Ādažos tiek pārstrādātas aptuveni 100 tonnas kartupeļu.

Uzņēmuma produkcija ar zīmolu „Taffel” tiek eksportēta uz Baltijas valstīm, Skandināviju, ASV, Krieviju, Lielbritāniju, Gruziju, Kazahstānu un Azerbaidžānu.

Ražotnē kopā strādā 121 darbinieks, no kuriem pieredzējušākais – pakošanas līnijas operators – uzņēmumā strādā kopš 1984.gada.

Uzzinājām, ka strādāt tiek aicināts jebkurš, bet ir jābūt ļoti atbildīgam, centīgam un strādāt gribošam cilvēkam. Darbinieku trūkums šajā uzņēmumā ir nepārtraukti. Atalgojums ir atkarīgs no nostrādātajām stundām un maiņām.

Arī paši apguvām pirmās prasmes čipsu pagatavošanā. Bija nepieciešams nosvērt 60 gramus čipsu un izvēlēties trīs garšas, kuras pievienot. Mājās devāmies gan ar uzņēmuma, gan saviem pagatavotiem čipsiem.

log-esf.jpg

Pasākums organizēts projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, nr. 8.3.5.0./16/I/001.

Projekta (Nr. 8.3.5.0./16/I/001) kopējais attiecināmais finansējums ir 21 645 410 eiro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda finansējums 18 398 598 eiro un valsts budžeta līdzfinansējums 3 246 812 eiro. Projekts tiks īstenots līdz 2020.gada 31.decembrim.

Valsts izglītības attīstības aģentūra projektu īsteno Eiropas Savienības fondu darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" ietvaros sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, profesionālās izglītības kompetenču centriem un Valsts izglītības satura centru.

Vēsma Voiciša un 8.kl. skolniece Ronda Hauka
Informāciju sagatavoja G.Krevica, Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste