Projekti

Pašā jūlija viducī  Lejasciemā norisinājās karjeras vasaras dienas “Kamēr augu, tikmēr domāju”, kuru ietvaros vietējiem jauniešiem bija iespēja iepazīties ar mājražošanas aspektiem, sava laika plānošanu un dažādām profesijām.

Piemēram, Rankas pagasta zemnieku saimniecības „Kalna Pakalanieši” pārstāvji iepazīstināja ar savu nākotnes vīziju un iespējām attīstīt uzņēmējdarbību Latvijā. Jauniešiem īpaši patika iespēja pašiem pagatavot savu biezpiena sieriņu ar bagātīgu garšu buķeti.

Šajās dienās devāmies arī uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Apes nodaļu, kur iepazināmies ar ugunsdzēsēju profesiju, iespējām pievienoties ugunsdzēsēju pulkam, kā arī “izokšķerējām” katru Apes VUGD telpu. Kā zināms, Apes iecirknis ir līdz šim pēdējais renovētais iecirknis ar ieviestām modernajām tehnoloģijām, kas padara ugunsdzēsēju darbu vieglāku. Jauniešiem tika dota iespēja paelpot ar skābekļa masku, uzvilkt pilno formas tērpu, nošļūkt pa ugunsdzēsēju „cauruli” un  iesēsties ugunsdzēsēju dienesta mašīnās.

Kopā ar reklāmas darbnīcas SIA „SLB” vadītāju Lauru iepazināmies ar uzņēmuma pirmsākumiem, kādas tehnoloģijas un materiāli tiek izmantoti dažādu klientu vēlmju īstenošanai. Radošajā daļā, sadaloties divās grupās, veidojām sava pakalpojuma ideju. Jauniešiem patika savas idejas un ieinteresēja tās īstenošana. Iespējams nākotnē Gulbenē būs jauni topošie uzņēmēji ar radošām idejām.

Neiztikām arī bez sportiskām aktivitātēm. Latvijā pazīstamā fitnesa trenere Paula iepazīstināja ar savu dzīvesstāstu, kā no nesportiskas jaunietes kļuva par fitnesa treneri. Paula atzina, ka galvenais ir apņēmība un nepadošanās pie sasniegtā. Jaunieši tika iepazīstināti arī ar tādiem svešvārdiem kā Powerlifting, Bodybuilding un Crosfit. Kopīgi tika aizvadīts treniņš, kas par muskuļiem kājās lika just arī nākamajā dienā. Jaunieši iedvesmojās no treneres - ja neturpinās savu karjeru kā treneri, tad ar sportiskām aktivitātēm nodarbosies vairāk.

Jauniešu akadēmijas “Pacelt Pasauli” komandas dalībniece Ligita iepazīstināja karjeras dienu dalībniekus ar savu mērķu plānošanu, palīdzēja katram aizdomāties, kas vēl ir nepieciešams, lai savu izvirzīto mērķi īstenotu. Katrs jaunietis saņēma savu mērķa plānošanas karti, kas katram individuāli palīdzēja saprast, kā, kāpēc un kad būs iespēja īstenot savu  izvirzīto mērķi.

Pozitīvisma un radošas enerģijas pārpilni, gatavi mesties jaunās mācībās – tā sevi raksturo Lejasciema jaunieši.

„Karjeras vasaras dienās satiku jaunus cilvēkus, guvu pozitīvo emociju lādiņu un labi pavadīju laiku. Uzzināju daudz jauna – sākot no ugunsdzēsēju beidzot ar fitnesa treneres profesiju.  Man šķiet, ka šīs mācības bija izdevušās, jo man viss patika,” par piedzīvoto stāsta Līva Kampe.

log-esf.jpg

Aktivitātes tiek organizētas projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, nr. 8.3.5.0./16/I/001.

Ralfs Siliņš,
Lejasciema pagasta jauniešu centra „Pulss” vadītājs

Informāciju sagatavoja Gunta Krevica,
Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste