Projekti

Šogad vairāk nekā 2000 skolēnu Gulbenes novadā piedalījās ikgadējās Karjeras nedēļas pasākumos, kuri tika veltīti karjeras vadības prasmēm un to lomai savas karjeras plānošanā. Karjeras nedēļu jau sesto gadu organizēja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar pašvaldībām.

Jauniešiem un bērniem bija iespēja piedalīties aptuveni 50 dažāda mēroga pasākumos.

8.oktobrī noritēja Karjeras nedēļas starta pasākumi novada skolās –  gan klases stundas, aktualizējot karjeras vadības prasmes, gan tikšanās ar vecākiem - dažādu profesiju pārstāvjiem, gan atraktīvas karjeras nedēļas atklāšanas līnijas, gan citas interesantas aktivitātes.

9.oktobrī pie Gulbenes 2. vidusskolas skolēniem  ieradās Karjeras buss ar "K- komandu"  un virtuālās realitātes “laika mašīnu karjerai”. Šajā pašā dienā Gulbenes novada skolu 7.-9. klašu skolēni pulcējās Gulbenes kultūras centrā, lai piedalītos karjeras dienā “Būvē savu karjeras ceļu pats!”. Skolēniem bija iespēja iepazīt 14 vidējās un vidējās profesionālās izglītības iestādes - Gulbenes novada valsts ģimnāziju, Gulbenes 2. vidusskolu, Lejasciema vidusskolu, Lizuma vidusskolu, Valmieras tehnikumu un Rankas teritoriālo struktūrvienību, Murjāņu sporta ģimnāziju, Ogres tehnikumu, Priekuļu tehnikumu, Latvijas Jūras akadēmijas Jūrskolu, Rīgas Stila un modes tehnikumu, Rēzeknes tehnikumu, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolu, Smiltenes tehnikumu, kā arī tikties ar Eiropas brīvprātīgajiem Gulbenes novadā, darboties interaktīvajās darbnīcās, klausīties  iedvesmas, pieredzes un profesiju stāstus, tikties  ar mūziķiem Sabīni Berezinu un Rassell.

10.oktobrī Gulbenes sporta centrā notika karjeras spēles “Vai jābūvē karjera jau sākumskolā?” novada 1.-6.klašu skolēnu komandām viņu karjeras vadības prasmju stiprināšanai. Savukārt jauniešu centrā “Bāze” norisinājās arī medicīnas nozares seminārs šajā jomā ieinteresētiem vecāko klašu skolēniem  “Izglītības un darba iespējas medicīnas nozarē”. Jaunieši tikās ar Rīgas Stradiņa universitātes un  Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžas pārstāvjiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzas dienesta un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības profesionāļiem. Šajā dienā noritēja arī atvērto durvju diena Gulbenes novada uzņēmumos. Bija iespēja apmeklēt SIA ”Farmeko” ražotni, uzņēmumu VAKS, “Skrīveru saldumu” cehu, uzņēmumu „Dimdiņi”, RAIRU, ugunsdzēsēju depo Gulbenē, SIA "Gulbenes un Alūksnes bānīti", konditoreju “Gardums”, E.Gulbja laboratoriju, Swedbanku u.c. uzņēmumus. Vēl šajā dienā 15 vidusskolēni no visām četrām novada vidusskolām devās uz Cēsīm, lai piedalītos reģionālajā diskusijā „Vadi savu karjeru pats”. Par savu karjeras ceļu šajā pasākumā runāja izdevniecības „Žurnāls Santa” līdzīpašniece Santa Anča un Vidzemes koncertzāles direktore Inese Zagorska. Dāvis no Lizuma vidusskolas stāsta: „Diskusija bija interesanta, tā lika saprast, ka tiešām ir jācīnās, lai sasniegtu savu mērķi. Jāatrod darbs, kurš kļūst par tavu dzīvi.”

11.oktobrī Gulbenes kultūras centrā norisinājās Pateicības pasākums brīvprātīgā darba veicējiem “Parole- brīvprātīgi”, kurā piedalījās dažādu paaudžu brīvprātīgā darba veicēji.

Visas nedēļas ietvaros skolēni piedalījās karjeras izglītības ievirzes mācību ekskursijās uz dažādiem uzņēmumiem arī ārpus Gulbenes novada.

Karjeras nedēļas norišu organizēšanā iesaistījās arī sporta centrs, bibliotēkas, jauniešu centri u.c. iestādes.

Stāsta Gulbenes novada Karjeras nedēļas koordinatore  Jolanta Zirne: „Jaunieši atzina, ka tikšanās ar Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienību izpilddirektori Mariku Jermaševiču un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvēm palīdzēja gūt labāku priekšstatu par darba tirgu medicīnā, dažādām nozares profesijām nepieciešamajām prasmēm, kā arī karjeras izaicinājumiem. Vērtīgi, pēc pašu jauniešu domām, bija arī dažādo uzņēmumu apmeklējumi, lai izzinātu un ieraudzītu darba vidi un tiktos ar profesionāļiem. Visas nedēļas garumā skolēni labprāt piedalījās dažādos karjeras izzināšanas pasākumos – spēlēs, diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos. Karjeras nedēļa ir lielisks iemesls, lai laikus padomātu par nepieciešamību mērķtiecīgi strādāt, veidojot savu nākotnes karjeru jau skolas gados.”

Par Karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā pašvaldību skolu jauniešiem ir iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes nodarbošanos, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties dažādās diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos.

Pirmo gadu Karjeras nedēļa ir viena no VIAA īstenotā projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” aktivitātēm, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un valsts.

Papildu informācija:

Jolanta Zirne , Gulbenes novada Karjeras nedēļas koordinators
Mob. tālr.: +371 28722204; e-pasts: jolanta.zirne@gulbene.lv 

Aktivitātes organizētas projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, Nr. 8.3.5.0./16/I/001.

attels