Projekti

31.oktobrī Gulbenes novada Lejasciema vidusskolā norisinājās karjeras attīstības atbalsta pasākums „Karjeras iespējas mašīnbūves un metālapstrādes nozarēs”. Pasākuma mērķis - veicināt skolēnu interesi par inženierzinātnēm, mašīnbūves, metālapstrādes specialitātēm, piedāvāt skolēniem informāciju par atbilstošām izglītības iestādēm, izzināt inženierzinātņu iespējas un to pielietojumu dzīvē, izmēģināt praktisku darbošanos ar tehnoloģiskām iekārtām.

Pasākums noritēja  mobilā demonstrāciju laboratorijā jeb 18m garā ar tehnoloģijām aprīkotā  autobusā “TehnoBuss”.  Skolēniem tika piedāvāta demolekcija, kuras laikā inženierzinātņu nozaru instruktori prezentēja iekārtas, izskaidroja to darbību un pielietojumu, konsultēja par karjeras iespējām, informēja par nozaru  profesijām, vakancēm, darba vietām un mācību iespējām, skolēniem pašiem tika piedāvāta praktiska darbošanās ar reālām iekārtām:

programmējamiem CNC metāla apstrādes darba galdiem (frēzi un virpu);metināšanas izmēģinājumu stendu;automatizācijas mini-rūpnīcu „Festo” mezglu;pneimatikas eksperimentu „Festo” stendu;​3D printeri (darba materiāls PLC);zobratu mehānikas un dinamo stendu;multimediju sistēmas planšetdatoriem ar pieeju internetam un specializētām datu bāzēm.

     Pasākumu apmeklēja 93 dalībnieki: Lejasciema vidusskolas 6.–12. klašu skolēni, Tirzas pamatskolas 7.–9. klašu un Rankas pamatskolas 6.–9. klašu skolēni.

      Lejasciema vidusskolas 9. klases skolnieces Anetes Antiņas stāstījums par “TehnoBusa” apmeklējumu:

     ““TehboBuss” ir tāds autobuss, kur ērtā veidā vienkopus var iegūt daudzpusīgu informāciju par inženierzinātnēm, īpaši mašīnbūves un metālapstrādes nozarēm. Mums parādīja, kā darbojas 3D printeris, kā arī varējām aptaustīt lietas, ko izgatavojis šis printeris. Parādīja arī, kā strādā metālapstrādes darba galdi. Tur bija tāda iekārta, kura uzskatāmi parāda, kā strādā rūpnīcās visi mehānismi, pastāstīja par dažādiem sensoriem. Bija arī iespēja skolēniem pašiem izmēģināt sametināt divas metāla daļas. Šis buss tiešām bija ļoti interesants, lai varētu vairāk iepazīties ar inženierzinātnes nozarēm.”

 

Aktivitātes organizētas projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, Nr. 8.3.5.0./16/I/001.

log-esf.jpg

Jolanta Zirne,
pedagogs karjeras konsultants, pasākuma organizatore