Projekti

Stāķu pamatskolā no 4.līdz 8. jūnijam notika nometne “Iepazīsti novadu”. Tā tika organizēta, lai radītu Stāķu pamatskolas bērniem un jauniešiem iespēju saturīgi un aktīvi pavadīt brīvo laiku skolēnu vasaras brīvdienās un kopā ar dabas speciālistiem iepazītu Gulbenes novada apkārtni, dabu, putnus, attīstot dabaszinību priekšmetos apgūstamās individuālās kompetences.

Pirmā diena tika veltīta aktivitātēm “No idejas līdz galaproduktam”. To rezultāts bija skolēnu pašgatavoti vides objekti. Dalībnieki zīmēja skices vides objektiem, rasēja, apzināja nepieciešamos materiālus, devās uz veikalu tos iegādāties. Atkārtojot mājturības un tehnoloģiju stundās apgūtās zāģēšanas, ēvelēšanas, slīpēšanas, urbšanas, mezglošanas, kompozīcijas veidošanas u.c. prasmes, tika izgatavoti vēja zvani, “zirneklis”, “putns” un “valis” un no koka izveidotas pārejas starp Baskāju takas posmiem. Ar gandarījumu un lepnumu nometnes dalībnieki izvietoja pašu gatavotos vides objektus Stāķu parkā, ko tagad var aplūkot ikviens Baskāju takas apmeklētājs.

Otrajā dienā nometnē viesojās Rīgas 66. skautu un gaidu vienības pārstāvji ar vadītāju Gundaru Krīpēnu un Jūrmalas 3.jūras skautu un gaidu vienības vadītāja Iveta Ēlerte. Viņi iepazīstināja ar skautisma ideju Latvijā, Skautu un Gaidu organizācijas mērķiem, priekšrocībām, esot tās pārstāvim. Skauti un gaidas stāstīja par saviem piedzīvojumiem un interesantiem atgadījumiem nometņu un pārgājienu laikā, dalījās pieredzē. Nometnes dalībnieki mācījās atpazīt nepieciešamās lietas, dodoties pārgājienos, apguva mezglu siešanas pamatus, mācījās uzcelt nojumi, iekurināt ugunskurus, izmantojot tikai vienu sērkociņu, atkārtoja zināšanas par ugunsdrošību mežā, apkārtējās vides saudzēšanu un nepiesārņošanu. Skautu un gaidu vienības pārstāvji iemācīja dažādas spēles, ko var spēlēt brīvā dabā.

Lai iepazītu dabu mums apkārt, trešajā nometnes dienā pie mums viesojās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāve Aija Supe un Latvijas Ornitoloģijas biedrības biedrs, putnu pētnieks Elvijs Kantāns. Aija Supe pastāstīja par ēdamiem un indīgiem augiem dabā. Nometnes dalībnieki izmēģināja, kā garšo gārsa, egļu un priežu jaunie dzinumi, uzzināja, kur var izmantot papardes. Dalībnieki piedalījās aktivitātē, kur atpazina kultūraugus attēlos un realitātē, uzzināja, kas no tiem tiek ražots. Kopā ar Elviju Kantānu nometnes dalībnieki pētīja putnus, kas dzīvo Stāķu parkā, vēroja to ligzdošanas vietas, uzzinājām kādi būrīši jāsagatavo nākamajam pavasarim. Nometnes dalībniekiem bija ļoti daudz jautājumu, piemēram, kā netraucējot sadzīvot ar strazdiem, vārnām, gulbjiem un citiem putniem, kas dzīvo mūsu tuvumā, vai gulbji ir bīstami, cik augstu jāliek putnu būrīši, kādēļ Gulbenē vairs nevar sastapt baložus. Pēc šīs nodarbības daži skolēni izteica vēlmi piedalīties Elvija Kantāna organizētajā putnu vērošanas nometnē.

Trešās dienas pēcpusdiena tika veltīta tematam “Viss ap un par velo”. Gatavojoties nometnei, daļa tās dalībnieki jau bija ieguvuši velosipēda vadītāja apliecības. Nometnē tika apgūti/ atkārtoti ceļu satiksmes noteikumi, braukšanas kultūra. Nometnes vadītāji stāstīja par savu velosipēdistu pieredzi un dažādiem reāliem atgadījumiem un nelaimes gadījumiem uz ceļa. Visi kopā mācījāmies braukt kolonnā, apguvām manevrēšanas prasmes un signālus ar rokām. Šīs prasmes tika apgūtas ne tikai teorētiski, bet arī Stāķu parka teritorijā praktiski. Ļoti liela vērība tika piegriezta tam, ka braucot dalībnieki galvās liek veloķiveres.

Nometnes dalībnieki apguva velosipēda apkopi. Viņiem tika dota iespēja izjaukt un no jauna salikt velosipēdu. Dalībnieki mainīja velosipēdu riepas, tās pumpēja, noņēma un uzlika ķēdi, to eļļoja, pārbaudīja velosipēda bremzes, mācījās centrēt ratus. Pēc tam nometnes dalībnieki apkopa savus velosipēdus. Viņi tika apmācīti, kā sagatavot bagāžu, dodoties tālākā braucienā. Dienas noslēgumā nometnes dalībnieki un vadītāji devās nelielā izbraukumā uz nacionālo partizānu piemiņas vietu “Sūniņas”.

Liels prieks, ka nometnes laikā vairāki tās dalībnieki nokārtoja velosipēda vadītāja eksāmenu un ieguva apliecību. Pēc šīm nodarbībām arī citi nometnes dalībnieki tika motivēti iegūt velosipēda vadītāja apliecību.

Lai iepazītos ar uzņēmīgiem cilvēkiem un uzzinātu tuvāk, ko var darīt laukos, mēs devāmies veloekspedīcijā uz Daukstu pagasta „Āriņiem”, kur māju saimniece Līga Ende pastāstīja kā nokļuvusi laukos un attīstījusi  uzņēmējdarbību. Uz ugunskura tika vārīta zupa. Gatavošanā piedalījās visi nometnes dalībnieki, mizojot, griežot un smalcinot zupas sastāvdaļas. Bērni izmēģināja savus spēkus trasē, kas ziemā ir izgaismota un tiek izmantota slēpošanai, bet vasarā skriešanai un nūjošanai.

Nometnē meža zintnieks Guntis Grīnšteins interesantā stāstījumā iepazīstināja ar mežu, tā bagātībām un dabas retumiem, parādīja, kādi instrumenti ir nepieciešami jauna meža stādīšanai un bebru aizsprostu jaukšanai. Nometnes dalībnieki mērīja koku apkārtmērus, lai zinātu, kuri koki Stāķu parkā ir dižkoki, pētīja, kuri koki parkā “dzīvos” vēl ilgi un kuriem ir nepieciešama arboristu palīdzība.

Aizrautīgās dienas pēcpusdienā Stāķu parkā ar nometnes dalībnieki izveidoja virvju trases, kurās viņi mācījās pārvarēt šķēršļus, izmantojot virves un baļķus. Praktiskās nodarbības šķēršļu pārvarēšanā ļāva nometnes dalībniekiem pārbaudīt savu veiklību un spēku, sajusties drošāk, sastopoties ar šķēršļiem ikdienā.

Gan nometnes laikā, gan pēc tās mēs saņēmām pozitīvas atsauksmes no nometnes dalībniekiem un viņu vecākiem. Lūk, dažas no tām: “Prieks par bērniem un nometni, kurā var gūt daudzpusīgas un dzīvei nepieciešamas praktiskas iemaņas!” “Domāju, ka mūsu bērniem ir viss- telefoni, datori utt., bet tas, kā visvairāk trūkst, ir iespēja gūt praktiskas darba iemaņas. Tādēļ prieks, ka nometnē bērni dara dažādus darbiņus, par ko pašiem ir prieks.” “Pēc zupas vārīšanas mūsmājās būs par vienu kartupeļu mizotāju vairāk!” “Paldies par iespēju iegūt velosipēda tiesības. Super!”

Ja bērniem patīk  pavadīt laiku saturīgi un aktīvi, ja viņu vecāki ir priecīgi un apmierināti par savu bērnu veikumu un skolotāji ir gandarīti par paveikto, tad šādām nometnēm ir jābūt!

Paldies sporta kluba “Velorīts” vadītājam Imantam Kublačovam par doto iespēju izmantot kvalitatīvus velosipēdus un ekipējumu! Paldies pirtslietu darbnīcas “Āriņi” saimniecei Līgai Endei par jauko uzņemšanu!

Nometne organizēta ESF projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai”nr.8.3.2.2./16/I/001 ietvaros. Ar līdzfinansējumu atbalstīja Gulbenes novada pašvaldība.

attels

Ilze Putne,
nometnes skolotāja