Kultūra

Nedēļas nogalē no 14. līdz 16.oktobrim Latvijas Kultūras akadēmijas studentu un absolventu veidotās izrādes un filmas viesosies Stāmerienas pilī un Gulbenes kultūras centrā, tādejādi jau otro gadu stiprinot iesākto Latvijas Kultūras akadēmijas un Gulbenes novada pašvaldības sadarbību. Biļetes šeit!

att

 

14. oktobrī 19:00 Stāmerienas pilī LKA absolventu diplomdarbu filmu skate. Ieeja 5 EUR.

KARAĻU DUELIS / spraiga sižeta filma

att

Kad brutāla klana vadonis 15 gadus pārkāpis vēsturisku kriminālo aprindu nolikumu, naida pārņemts šaha spēlmanis triecas cauri lērumam miesassargu, uzsākot cīņu par varu. Liktenīgā šaha spēle atklāj, ka spēlmanis ar katru veikto gājienu atspoguļo sūro ceļu līdz klana vadonim – Karalim, un vecā vīra kauliņi simbolizē padotos miesassargus. Spēles laikā atklājas spēlmaņa patiesie ierašanās iemesli.

Režisors, scenārija autors Helmuts Bondars

Operators Eduards Deičmanis, montāžas režisore Helēna Viktorija Ozola, filmas māksliniece Līga Šteinboka, skaņas režisors Kārlis Zvejnieks, tērpu māksliniece Avelīna Armanda Krastiņa, komponists Edgars Jass, producente Marta Būmane

Lomās: Raimonds Celms, Ivars Kalniņš, Dāvis Savičs, Armens Karapetjans, Krišs Kāpostiņš u.c.


 

ATSPULGA SINDROMS / absurda drāma

att

Filmas stāsta darbība norisinās laikā, kad pasaulē valdošās katastrofas (klimata pārmaiņas, globālas pandēmijas, karadarbība, u.c.) ir kļuvušas par ikdienišķu, normalizētu parādību. Mākslas studente Dafne cenšas radīt gleznu, taču viņai traucē dzīvokļa biedru radītā kņada. Meklējot patvērumu, Dafne iekāpj savas gleznas pasaulē un izveido tur savu personīgo oāzi. Tomēr drīz arī tur viņai jāstājas pretī kādam mīklainam spēkam – maskā tērptam Rēgam.

Režisors, scenārija autors, komponists Emīls Alps 

Operators Artis Pārups, montāžas režisori Emīls Alps, Oto Dreibants, skaņu režisors Kārlis Zvejnieks, filmas māksliniece Justīne Jasjukēviča, tērpu māksliniece Marta Folkmane, grima māksliniece Linda Kolovska, producente Marta Šleiere

Lomās: Sandija Dovgāne, Rihards Zelezņevs, Ieva Estere Barkāne


 

SĀC VISU NO JAUNA / komēdija

att

Pusmūža rokenrola entuziastam Raimondam ir ambicioza ideja grupas “Līvi” mūzikas videoklipam, kura īstenošana dotu viņam sapņu iespēju nonākt leģendārās rokgrupas komandā. Impulsu beidzot realizēt sapni dod kino studente Rūta, kas sākusi par Raimondu veidot dokumentālo filmu ar mērķi veiksmīgi nokārtot kursa darbu. Tomēr Raimonda nevarēšana paša spēkiem realizēt savus plānus un Rūtas nevēlēšanās iesaistīties savas filmas varoņa darbībā noved abus līdz konfliktam.

Režisore Rūta Znotiņa 

Scenārija autori Rūta Znotiņa, Emīls Pelīte, operators Ansis Landorfs, montāžas režisore Monta Bubuce, filmas un tērpu māksliniece Marta Madara Grantiņa, grima māksliniece Linda Kolkovska, producente Katrīna Smilga

Lomās: Kaspars Znotiņš, Rūta Znotiņa, Dzintra Bijubena, Andris Keišs, Ainars Virga u.c.

 

15. oktobrī 17:00 Gulbenes kultūras centrā dejas izrāde "Bezdelīgas". Ieeja 7 EUR.

att

Dejas izrāde “Bezdelīgas” ir horeogrāfes Ilzes Zīriņas un 12 laikmetīgās dejas studentu kopīgi realizēta ideja, kas stāsta gan par pašiem jauniešiem, gan savu interpretāciju par jaunību citos laikos. Darba autori par izrādi saka: “Gribējām par pankiem, sanāca par konformistiem. Bija agrs rīts... Dārznieks skatījās debesīs un teica: “Bezdelīgas…” Viņam pāri galvai lidoja zosu kāsis…” Izrādes muzikālo pavadījumu veido Hansa Cimmera (Hans Zimmer), grupu “The Chemical Brothers” un “Sex Pistols” mūzika. Dejas izrādē spilgti un ar vieglu humora devu atklājas dejotāju personības un spēja būt par impulsu kopīgam piedzīvojumam.

Horeogrāfija, vizuālā koncepcija: Ilze Zīriņa

Dejo: Dita Andersone, Anastasija Čornaja, Poļina Filippova, Imants Ilgažs, Lelde Beāte Kuzņecova, Lauris Limbergs, Artūrs Nīgalis, Anna Marija Puķe, Sintija Skrabe, Mārīte Supe, Rūdis Vilsons

Konsultante: Inga Raudinga 

Producente: Patrīcija Kolāte

16. oktobrī 15:00 Stāmerienas pilī absurda izrādes. Ieeja 7 EUR.

LAIMĪGĀS DIENAS / Semjuels Bekets

LAIMĪGĀS DIENAS / Semjuels Bekets

Kāda bija vai ir tava diena? Vai tu šo nodēvēsi par laimīgu dienu? Kad pēdējo reizi bija tāda diena, kuru tu nosauci par laimīgu? Izrādes galvenā varone Vinnija ŠO dienu dēvē par laimīgu dienu. Tiesa, viņai un dzīvesbiedram Villijam, iespējams, atšķiras laimīgas dienas recepte.

Kādas ir viņu laimīgas dienas receptes? Vai tās ir īstās? Kas jādara, lai šī patiešām būtu vēl viena laimīga diena?

Režija: Linda Kalniņa 

Lomās: Elīna Bartkeviča, Ralfs Liepa

Scenogrāfe, kostīmu māksliniece: Laura Tiltiņa

Gaismu mākslinieks: Dainis Sumišķis

Gaismotājs: Niks Cipruss

PLIKPAURAINĀ DZIEDONE / Ežēns Jonesko

att

 

“Kāda jēga jēgai, ja jēgai nav jēgas?!” Šis kalambūrs nav tikai nevainīgs izteiciens. Cilvēce laika gaitā visu saspēlējusi tā, ka rodas vēlme atgriezties pie sākuma. Vai jums nešķiet, ka mēs vairāk imitējam dzīvi, nekā to pa īstam izdzīvojam? Laiks iet savu ceļu, cilvēki savu.  Kuram vajag, lai šis juceklis vēl turpinās? Es nezinu.  Katrā ziņā neuztveriet šo visu pārāk nopietni. Spēlēsimies!  Un necentīsimies to izdibināt. Lai viss paliek, kā bijis. “Tas! – Ir! – Kur! – Tas! – Nav! – Tur! – Tas! – Ir!”

Režija, vizuālais koncepts: Ralfs Liepa

Lomās: Santa Breikša, Matīss Kučinskis, Elza Rūta Jordāne, Edijs Klievēns, Zanda Krēsliņa, Kristaps Ozols

Gaismu mākslinieks: Dainis Sumišķis

Gaismotājs: Niks Cipruss

Izpildproducente: Katrīna Karple