Sports

Latvijas Futbola federācija (LFF) iesaistījusies Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) un Volta Disneja studijas kopīgajā programmā "Playmakers", kas ar bērnu vidū iemīļotu multiplikācijas filmu varoņu palīdzību vairos meiteņu izpratni par regulāru fizisku aktivitāšu un futbola pievilcību.

Treniņi un pasākumi programmas ietvaros primāri paredzēti meitenēm vecumā no pieciem līdz astoņiem gadiem sadarbībā ar vietējiem klubiem un organizācijām.

Atšķirībā no tradicionālajām futbola treniņu programmām "Playmakers" treniņu sesijas sekos stāstiem no plaši mīlētajām Disneja studijas multiplikācijas filmām "Frozen II" un "Incredibles 2". Ar šo varoņu un futbola elementu palīdzību programmā iesaistītie treneri palīdzēs meitenēm izdzīvot filmu notikumus kustību, komandas darba un iztēles veidā.

Pievienošanās šai kampaņai, kas tiek realizēta jau vairākos desmitos Eiropas valstu, ir kā apliecinājums mūsu nolūkiem futbola popularizēšanā meiteņu vidū. Lai tos sasniegtu, mums ir jārada šīm meitenēm pievilcīga un uzrunājoša vide.

Biedrība FB Gulbene 2005 sadarbībā ar LFF organizē šo programmu divās lokācijās – Jaungulbenes PII un Tirzas PII/Tirzas pamatskolā. Kopumā iesaistītas 48 meitenes, kuras apmāca pedagoģes Daiga Zvaigznekalne (Tirzā) un Elīna Janovska (Jaungulbenē). Programmas ietvaros katrai treniņu vietai tika dāvātas 30 dažāda izmēra futbola bumbas, 30 treniņu vestītes, kā arī treniņu šķīvīši un bumbu maiss. Pasniedzējām pieejam plašs metodiskais materiāls. Pēc pirmā apmācību cikla visām dalībniecēm tika pasniegti speciālie diplomi. Tirzā mazās futbolistes sveica 1.līgas komandas spēlētājas, māsas Vīksniņas – Linda, Santa, Valērija un Diāna. Rudenī pēc otrā cikla rīkosim futbola festivālu mazajām censonēm. Primāri mēs vēlamies virzīt meitenes futbola ceļos, bet būsim priecīgi, ja viņas tiks pozitīvi “saindētas” ar sportu un paliks tam uzticīgas arī turpmāk. Neatkarīgi no izvēlētā sporta veida.

LFF prezidents Vadims Ļašenko: "Sieviešu un meiteņu futbols ir viens no visstraujāk augošajiem futbola segmentiem Eiropā. Tam līdzi attīstās arī treneru metodika un infrastruktūra. Tomēr mūsu ambīcijas ir krietni augstākas, jo ar laiku vēlamies, lai futbols sievietēm un meitenēm Latvijā kļūst par sporta veidu numur viens. Latvijas sieviešu futbola stratēģijas 2021.-2025. gadam viens no mērķim ir lauzt sabiedrības stereotipus par sieviešu futbolu, radot pozitīvu un iedvesmojošu tēlu un veicinot labvēlīgu attieksmi pret sieviešu futbolu. Šī programma palīdzēs mums spert vairākus soļus uz priekšu šo mērķu realizēšanā. Tā ne tikai uzrunās jaunās sportot gribētājas un meiteņu vecākus, bet arī ļaus attīstīties mūsu treneriem."