Kultūra
Lielie notikumi 2024. gadā

Gulbenes novadā vasaras sezonā lieliskas brīvdienu aktivitātes un pasākumus varēs atrast gan kultūras un mākslas, gan sporta aktivitāšu baudītāji.

Raksta beigās iespējams lejupielādēt Gulbenes novada 2024.gada pasākumu ceļvedi!

Vasaras sezona Gulbenes novadā tiks atklāta ar enerģisku startu - riteņbraukšanas sacensībām “Bānīša kauss 2024 - Apsteidz tvaiku!”, ko papildinās Bānīša zemes zīmola prezentācijas aktivitātes. Šajā pašā dienā kora mūzikas cienītāji aicināti uz Gulbenes novada kultūras centru, kur izskanēs jauktā kora “Maska” koncerts. Sporta cienītājus maijā iepriecinās arī ikgadējais tautas skrējiens “Rankas apļi 2024” 18.maijā un jau devītais “Dimantu kauss” stadionkrosā Stāmerienā 29.maijā. Savukārt 19.maijā uz radošu un ģimenisku kopā būšanu Gulbenes centrālajā skvērā, atzīmējot Ģimenes dienu, aicināti lieli un mazi.

Arī jūniju uzsāksim ar ģimeniskām aktivitātēm veltītu pasākumu – bērnu aizsardzības dienas pasākumu “Laižam vasarā” 1.jūnijā Gulbenē, bet jau tuvāk vasaras vidum

novadnieki un novada viesi aicināti baudīt kādus no pagastu svētkiem - Līgo pagasta dienu 23.jūnijā, Daukstu pagasta dienu 15.jūnijā vai Rankas pagasta svētkus 29.jūnijā, izvēlēties savai gaumei piemērotas Jāņu svinības - folkloras noskaņās Gulbenē 21.jūnijā, tradicionālajā deju koncertā 22.jūnijā Lejasciema estrādē vai skaļos un mūsdienīgos ritmos 23.jūnijā Lizumā. Vasaras pasākumu dunā neizpaliks arī sports – 8.jūnijā gaidāms Latvijas kausa posms minirallijā “Gulbis 2024”, bet 9.jūnijā - Latvijas kausa posms kalnu riteņbraukšanā (MTB XCO) Olimpiskajā krosā Lizumā.

No 2. līdz 7.jūlijam basketbola fani aicināti uz Parīzes olimpisko spēļu basketbola kvalifikācijas turnīra fanu kustības "#6spēlētājs" nedēļu Gulbenē. Gardēži kulināros noslēpumus varēs atklāt 13. un 14.jūlijā Mājas kafejnīcu dienās, bet sportiski noskaņotajiem pasākumu apmeklētājiem savos plānotājos jāatzīmē 14.jūlijs, kad notiks LVM MTB veloseriāla 5.posms Gulbenes novadā, 15.jūlijs, kad novadā risināsies Latvijas jaunatnes Vasaras spēles volejbolā un 20.jūlijs, kad plānots G.Pāvuliņa piemiņas kauss.

Savukārt Gulbenes pilsētas svētkus ar tēmu “Paaudžu satikšanās” svinēsim 26. un 27.jūlijā. Šajās dienās mākslas cienītājus gaidīs arī starptautiskais mākslas festivāls “Divi Jūliji”. Arī jūlijā turpināsies svētki novada pagastos - viesus savos svētkos 13.jūlijā gaidīs Kalniena un Lejasciems, bet 20.jūlijā Jaungulbene.

Arī augustā vairāki pagasti svinēs savus svētkus – 3.augustā Tirzā un Beļavā, 10.augustā Lizumā ar brīvdabas izrādi “Lielais loms”, 17.augustā Litenē ar lielizrādi “Tobago”, bet 17. un 18.augustā ar dažādām aktivitātēm Druvienā. 24.augustā nobaudīt un izjust itāļu dzīves garšu būs iespējams Stāmerienas pilī, kur norisināsies jau par tradīciju kļuvušais Itāļu dienas pasākums, bet 26.augustā Gulbene aicinās uz ikgadējo Izglītības gadatirgu.

Rudens sezonu novadā atklāsim ar tradicionālajiem Bānīša svētkiem 7.septembrī, kad ar dažādām kultūras un sporta aktivitātēm Gulbenē un Stāmerienā savu 121.jubileju svinēs Gulbenes-Alūksnes bānītis. Šajā pašā dienā uz 6. dzimšanas dienas svinībām aicinās arī izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenes dzelzceļa stacijā. Septembris noslēgsies sportiskā noskaņā ar tautas skrējienu “Gulbenes apļi 2024” 28.septembrī.

Oktobrī apmeklētāji aicināti baudīt Stāmerienas pils īpašo atmosfēru, 12.oktobrī piedaloties Latvijas Kultūras akadēmijas mākslinieku radošajā dienā un 26.oktobrī atklājot dažādus noslēpumus Leģendu naktī.

Uz tikšanos Gulbenes novadā!

Pasākumu ceļvedis tapis, sadarbojoties Gulbenes novada pašvaldības aģentūrai "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs", Gulbenes novada kultūras centram un Gulbenes novada Sporta pārvaldei.