Ir abpusēji. Vieta pielāgojas cilvēkam, un cilvēks pielāgo vietu.

Siltāju pamatskolas ēka pēdējo reizi audzēkņus uzņēma 2010./2011.mācību gadā kā Gulbīša vidusskolas filiāle, bet jau gadu iepriekš tā beidza pastāvēt kā patstāvīga izglītības iestāde. Divus pēdējos mācību gadus (2007./2008. un2008./2009.) pirms skolas pievienošanas Gulbīša vidusskolai tajā mācības apguva 54 audzēkņi.

2012.gada vasaras piezīmes

Līgo pagasts apbur ar mieru un sakoptību, ar rimto laika ritējuma sajūtu. Steigas nav.

Pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks ļauj izstaigāt Siltāju pamatskolas ēku, kurā 2010./2011.mācību gads bija pēdējais. Pēc tam klusums. Audzēkņi mācības turpina citās skolās, bet ēku plānots pārveidot un pielāgot sociālās aprūpes centra vajadzībām. Tā lēma Gulbenes novada domes deputāti 2012.gada 3.aprīlī.

2012.gada vasarā Siltāju pamatskolā vēl ir skolas elpa, un taisnās riģipša sienas ēkā ienākušas tikai augšstāvā, bet citviet – pamatīgs laika zoba grauzums, un gan jau arī skolēni savu enerģiju tur izpauduši.

Tiek atrasti un pārcilāti dažādi un dažādu laiku skolas rekvizīti. Tur vēl ir padomju laika spēka simboli, skaitīkļi, kolhozu raženās vārpas un aiz kādām pažobeles durvīm, kas nav lietotas krietnus gadu desmitus, senākiem laikiem atbilstoši pareizās burtu formās rakstīts „Mīlas paspārne”. Atrodas arī žurnāls, kur audzēkņu sarakstā ir šā brīža pārvaldes vadītāja vārds. Augstākais vērtējums – 5, un tas patiešām ir tiem laikiem labākais vērtējums. Latvijā 10 punktu skalā skolās sāka vērtēt, šķiet, 20.gadsimta deviņdesmito gadu sākumā.

Ēkas pārbūve

Ēkas pārbūvē ieguldīti 683008 EUR, darbi tika uzsākti 2012.gada nogalē.

Izveidots sociālās aprūpes centrs

140 gadus vecā skolas ēka ir pārbūvēta par sociālās aprūpes centru, un 2014.gada oktobra sākumā uz to tiek pārvietoti visi 19 Jaungulbenes sociālā aprūpes centra klienti.

Oficiālā aprūpes centra atklāšana notiek 2015.gada 22.janvārī.

Sociālās aprūpes centrā no pēdējiem skolas gadiem ir saglabājušās klavieres, kas no ēkas netika iznestas arī būvdarbu laikā – vien pārbīdītas no vienas vietas uz citu.

Katrā ēkas stāvā ir sanitārais mezgls – pieejama gan duša, gan vanna. 1.stāvā ir arī sauna, moderna virtuve, mēbelētas istabiņas un māsu aprūpētāju istaba. Ēka ir pielāgota cilvēkiem ar kustību traucējumiem. 2.stāvā ir liela atpūtas telpa un lasītava. Ārpusē ir ierīkots apgaismojums un izveidota terase.

V.Vilde