Projekti

Pirms trim nedēļām no Fromborkas pilsētas Polijā atgriezās piecas Gulbenes pilsētas seniores: Astrīda Saveļjeva, Maiga Birzniece, Rūta Vimba, Anna Kalniņa un Vēsma Aldere. Šādu iespēju viņām deva dalība projektā “Silver Sharing Initiative” jeb “Dalīšanās ar sudraba zināšanām”. Pirms tam kundzes aktīvi mācījās, apgūstot prasmes datoru lietošanā, prasmes informācijas meklēšanā internetā, angļu valodas pamatus, kas nepieciešami ceļošanai un iepazina valstu kultūrvēsturi.

Kopernika kults

Par pieredzēto viesmīlīgajā Fromborkā stāsta pilsētas seniores.

“Mums bija brīnišķīgs brauciens! Satikām atvērtus un sirsnīgus Fromborkas seniorus, skatījām skaistas pilsētas un dalījāmies pieredzē, kāda ir senioru dzīve kā vienā, tā otrā valstī,” no sirds saka Astrīda Saveļjeva.

“Man patīk cilvēki un jaunas tikšanās, mani uzlādē daba un ziedi. Jau ierodoties Fromborkā, kolēģēm teicu, ka ceļš vien ir bijis brauciena vērts – tik skaistas ainavas aiz loga: pilnos ziedos ziedoši magoņu un rudzupuķu lauki, baltās kupenās slīgstoši melnie plūškoki. Vienreizējas emocijas!

Aiz muguras nepilni 900 kilometri, bet no noguruma ne vēsts! Un kas par sagaidīšanu – ar baltām peonijām un sirsnīgumu! Sazinājāmies krievu valodā. Jau pirmās dienas vakarā visi sadraudzējāmies. Gribam paslavēt mūsu Astrīdu – lielisks gids un grupas vadītāja!” ieskatoties brauciena piezīmēs, stāsta Maiga Birzniece.

“Nākamajā dienā iepazinām pašu Fromborku – apskatījām katedrāli, Medicīnas muzeju. Šīs visas ir vēsturiskas un grandiozas celtnes. Viņu lepnums – Koperniks, katoļu priesteris, politiķis, astronoms, matemātiķis, jurists, mediķis, pasniedzējs. Kādā no nedēļas dienām pabijām muzejā, kas veltīts astronomijai un Kopernikam. Bija ļoti interesanti - ar teleskopu skatījām mākoņus un sauli,” iespaidos dalās seniores.

Poļiem māca līnijdejas un bauda viņu kultūrvēsturi

“Poļu draugiem kā sveicienu no Gulbenes bijām atvedušas līnijdejas, ko dejojām starpkultūru vakarā. Pēc tam vairākas dejas mācījām arī poļu kundzēm, kuras bija sajūsmā par šādu dancošanu. Tikām pie kārtīgas kopīgas izdziedāšanās. Polijas seniori ļoti slavēja mūsu rupjmaizīti.

Arī sadzīves apstākļi bija ļoti labi. Dzīvojām internātskolā, kurai ir brīnišķīgs direktors, kurš mums izrādīja skolu un pastāstīja par tās ikdienu.

Vēl pabijām Elblagā un Malborkā, kur skatījām iespaidīgo cietoksni. Braucām arī ar īstu zvejas laivu – tas bija kārtīgs izaicinājums, jo bija gan vējiņš, gan viļņi. Uzkāpām Fromborkas ūdenstornī, kas ir otrs vecākais Eiropā. Devāmies uz dārza svētkiem,” sajūsmas pilnas saka gulbenietes.

“Interesanta bija ekskursija Fromborkas pilī. Tur mūs sagaidīja cienījama vecuma gids, kurš pats ir piedalījies Kopernika pīšļu meklēšanā. Kungs pastāstīja, kā tie nejauši atrasti un kā notikusi pārapbedīšana. Mums tika izrādīts īpašs gods – mēs tikām ievestas viņa personīgajā cellē, kur glabājas 33 svēto pīšļi. Pēc tam Astrīda ielūkojās sirmā kunga dzimtas lūšanu vietā, bet kā dāvanu saņēma paša kunga izkaltu monētu ar Kopernika attēlu. Noslēgumā noklausījāmies ērģeļu mūzikas koncertu.

Ciemošanās laikā apmeklējām Veselības veicināšanas dienu, kuras ietvaros lektori senioriem stāstīja par veselīgu dzīves veidu, pareizu ēšanu, vingrošanu. Tāpat bija iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt cukura un holesterīna līmeni. Bijām lepnas, ka Gulbenes seniori par šo visu zina jau sen. Esam soli priekšā,” lepni saka uzņēmīgās kundzes.

Visa nedēļa – patiesā sirsnībā

“Pirms aizbraukšanas saņēmām īpašu sveicienu no Fromborkas pašvaldības priekšsēdētājas, kas, mūsuprāt, ir liels pagodinājums. Programma bija pārdomāta, uzņemšana – perfekta. Kopumā izbaudījām skaistu nedēļu, kas aizritēja sirsnībā, vienkāršumā un dāsnumā.

Piebildīsim, ka šie paši seniori, kas mūs uzņēma pie sevis, rudenī ciemosies Gulbenē. Nedēļas laikā tik ļoti sadraudzējāmies, ka šķiršanās bez asarām nebija iespējama. Izmantojot iespēju, gribam teikt vislielāko pateicību mūsu šoferītim Ilmāram Čudem, kurš par mums rūpējās ar gādību – tādu uzmanību, sapratni un iejūtību sen nebijām baudījušas!” vienbalsīgi saka projekta dalībnieces.

Ieguvumi un atziņas

Astrīda Saveļjeva: “Ciemošanās Polijā – tā bija laba iespēja uzzināt un redzēt, kā citur dzīvo seniori, tā bija iespēja veidot jaunas draudzības saites. Šādi projekti ir ieguvums tieši mūsu paaudzei. Jo vairāk šādu projektu, jo vairāk mēs tajos iesaistīsimies! Pēc šādiem braucieniem var dzīvot ar jaunu garšu!”

Rūta Vimba: “Šoreiz pat valodas barjera nebija traucēklis, lai ceļotu, iepazītu, sadraudzētos un izzinātu citas tautas kultūru. Man ļoti patika, jo tā vienlīdz bija atpūta un darbs.”

Maiga Birzniece: “Neatkarīgi no tā, kurā valstī seniori dzīvo, viņi visur ir ļoti atvērti un ļoti mīļi. Esmu gandarīta, ka pieņēmu šo iespēju doties uz skaisto Ziemeļpoliju! Ieguvums ir tik milzīgs, ka to nevar pateikt vārdos. Pirmo reizi saskāros ar tik lielu pretimnākšanu, mīļumu un uzmanību pat mazā nieciņā. Ļoti gribētos, lai uz šo viesmīlīgo zemi aizbrauc pārējie mūsu projekta grupas biedri. Ļoti gribētos, lai mūsu vidū veidotos lielāka izpratne par to, kas ir projekts un kādi tajā ir noteikumi.”

Anna Kalniņa: “Kad biju pieteikusies šim projektam, vienā mirklī sāku bažīties, kur esmu iekūlusies. Taču Astrīdas rosināta, esmu gan palikusi projektā, gan pabijusi Polijā. Jāatzīst, ka poļi ir ļoti sirsnīga un atvērta tauta. Braucienā patika viss, īpaši viņu skaistā arhitektūra.”

Lai gan intervijā nepiedalījās piektā dalībniece Vēsma, viņa neklātienē pievienojas visam iepriekš teiktajam.

Projektu “Silver Sharing Initiative” jeb “Dalīšanās ar sudraba zināšanām” realizē Gulbenes novada dome sadarbībā ar nevalstisko organizāciju “Federacja FOSa” no Polijas un privātu konsultāciju firmu no Horvātijas. Gulbenes novada dome ir aicinājusi iesaistīties projektā Gulbenes novada bibliotēku, aģentūru “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”, biedrību “Dēms”, Gulbenes novada pensionāru biedrību “Atspulgs 5” un Gulbenes pilsētas pensionāru apvienību.

erasmus-logo-1.jpg

Publikācija sagatavota ERASMUS+ KA2 Stratēģisko partnerību finansētā projekta “Silver Sharing Initiative”, projekta numurs 2015-1-PL01-KA204-017144, ietvaros.

Projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Jana Igaviņa,
Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste