Projekti

Šis būs mans stāsts par trīs nedēļu ilgo praksi-brīvprātīgo darbu Lielbritānijā.

Viesojāmies Lielbritānijas Hertforfšīras grāfistē, apmēram pusstundas braucienā (39 km) no Londonas. Šīs grāfistes pilsētām ir kopīga brīvprātīgo darba kopiena, kura darbojas vairākās jomās, piesaistot ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī piedaloties starptautiskos projektos.

Patīkami uzzināt, ka galvenais princips šai organizācijai ir iedzīvotāju socializācija - sabiedrībā tiek vesti cilvēki ar īpašām vajadzībām, vecie un vientuļie ļaudis, cilvēki, kas ārstējas no atkarībām. Tiek sniegta palīdzība trūcīgajiem un cilvēkiem no nomalēm. Gandrīz neviena sabiedriskā organizācija un organizētās aktivitātes nepaliek bez brīvprātīgo atbalsta. Protams, tik bagāta pieredze ir uzkrāta ilgā laika posmā - no 1947. gada. Mums ir ko mācīties.

Veicot brīvprātīgo darbu, iepazināmies ar māmiņu izveidoto rotaļu grupu, kur viņas vai citi piederīgie satiekas. Kamēr bērni kopīgi spēlējas, pieaugušie savstarpēji komunicē.

Īpaši spilgti atmiņā ir palicis naktskluba apmeklējums. Vakarā, pirms ikdienas apmeklētāju laika, naktsklubs tiek atvēlēts cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ritmiskā deju mūzika un gaismu spēle ļauj viņiem atraisīties brīvās kustībās. Šis pasākums ir plaši apmeklēts un iecienīts.

Reizi nedēļā vientuļie vecie cilvēki satiekas zupas virtuvē, kur saņem siltas pusdienas un kopīgi apspriež aktuālos jautājumus. Šeit arī mums nācās atbildēt uz jautājumiem, piemēram, cik ilgi esam šeit un ko domājam par “breksitu”.

Protams, iespaidu ir ļoti daudz. Vēlamies pieminēt arī pārtikas banku, galdniecību, dārzniecību.

Šajā trīs nedēļas ilgajā praksē starptautiskā projekta “Senior Plus” ietvaros mēs bijām divas pārstāves no Latvijas - Līga un Tamāra un divi Portugāles seniori - Anabella un Paolo. Mūsu četrotne kopīgi pavadīja vakarus, apspriedām gan katras valsts bagātības, gan ēdienkartes un citus jautājumus. Kopīgi tikām uzaicināti arī uz Dacorum radio studiju, kur mūs iepazīstināja ar tās tapšanu. Sniedzām nelielu interviju.

Galvenais - satikām daudz interesantu, atvērtu un sirsnīgu cilvēku. Daži mūs jau sveicināja latviski. Visi ikreiz jautāja - vai viss ir kārtībā, vai nav kādu problēmu? Atvērtiem cilvēkiem valodas barjera neeksistē. Ar prieku būtu pagarinājušas savu prakses laiku.

Protams, prieks, ka starp dažādu tautu brīvprātīgajiem jauniešiem satikām arī Ievu no Rīgas.

att

 

 

 

Projekts Nr.2015-1-IT02-KA204-015472 “Senior Plus” tiek īstenots laikā no 02.11.2015. līdz 02.11.2017. Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Līga Tetere

Informāciju sagatavoja G.Krevica,
Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste