Projekti

  1 / 7  

 

Mēs, Gita un Aija no Gulbenes, šobrīd atrodamies Itālijā, Romā. Mēs turp devāmies jūnija sākumā, lai projekta „Senior Plus” ietvaros veiktu brīvprātīgo darbu trīs nedēļu garumā. Pamatā darbojamies dārziņu kooperatīvā un strādājam ar cilvēkiem, kas cieš no autisma. Strādājot virtuvē, esam iemācījušās cept īstu itāļu picu.

Esam pateicīgas par šo fantastisko iespēju - gūt tik labu pieredzi. Mēs darbojamies aktīvi - dārzā ravējam dārzeņus (papriku, baklažānus, novācam sviesta pupiņas), gatavojam pusdienas kopā ar autistiem (no 18 gadiem). Šeit ir arī brīvprātīgie jaunieši no Francijas un Portugāles. Ar tiem labprāt komunicējam. Mūsu krājumā vārdu angļu valodā nav tik daudz, tāpēc bieži vien komunikācijā izmantojam ķermeņa valodu.

Blakus mūsu dārziņu laukam ir vietējo iedzīvotāju dārziņi. Cilvēki katru dienu iet uz tiem caur mūsu pagalmu un grib aprunāties, grib zināt no kurienes esam, ka esam ļoti strādīgas.
Brīvajā laikā iepazīstam Romas kultūru un arhitektūru. Tiešām viss ir varens un plašs, kā Romas impērijā. Redzējām savām acīm to, ko skolā mācījāmies.

Arī autisti pievienojas darba terapijai - nolasa dārzeņus. Katrs kaut pa vienam. Tomātiņus, cukini, gurķus, bazilika lapiņas, salātus. Paši sagriež salātiņos, sagriež kubiņos kartupeļus, bet gatavo vadītāji. Pusdienas pavārs gatavo aptuveni 50 cilvēkiem. Šeit ēd šie autisti ar saviem asistentiem. Samaksā 5 eiro un paēd kārtīgas pusdienas. Katram autistam ir savs vecāku izvēlēts asistents. Pašvaldība maksā vecākiem un vecāki slēdz līgumu ar piemērotu, izvēlētu asistentu. Asistentam maksā 10 eiro par stundu.

Darbs ar viņiem tiešām psiholoģiski grūts - cits visu laiku grib, lai vadā pie rociņas, cits pats glauda asistentu un grib, lai viņu glauda. Tāpēc pirmajā dienā mums teica, ka šeit ir jāredz, jādzird, jādomā ar sirdi. Šeit galvenais ir process, nevis rezultāts.

att

 

 

 

Projekts Nr.2015-1-IT02-KA204-015472 “Senior Plus” tiek īstenots laikā no 02.11.2015. līdz 02.11.2017. Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Gita un Aija no Romas

Informāciju sagatavoja Gunta Krevica, Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste