Projekti
t_galdnieks.jpg
t_kosmetologs.jpg

Stāķu pamatskolā pasākuma „Jaunie meistari” ietvaros praktisku nodarbību laikā skolēniem bija iespēja iepazīt kosmetologa, rotkaļa un galdnieka profesijas.

Rotkale Anna Vasile iepazīstināja meitenes ar rotaslietu izveides procesu, sākot no idejas līdz gataviem un lietojamiem izstrādājumiem. Nodarbībā meitenes iepazina polimērmālu, veidojot to ar rokām. Patstāvīgi izgatavoja rotaslietas no polimērmāla, un iemācījās apstrādāt un izgatavot rotaslietu metāla furnitūru ar metālapstrādes instrumentiem, kā arī pievienot to rotaslietām. Uzzināja materiāla tehniskās īpašības, kas nodrošina izstrādājuma kvalitāti un izprata termiskās apstrādes procesu. Polimērmāls paver ļoti plašas radošās iespējas, tāpēc katrai meitenei bija iespēja izveidot rotaslietu tieši tādā stilā un krāsu gammā kā vislabāk patīk. Meitenēm rotu izgatavošana ļoti labi padevās. Nodarbība izdevās ļoti radoša, un meitenēm patika izmēģināt vairākas krāsu jaukšanas tehnikas un novērtēt gan savus, gan klasesbiedreņu rezultātus.

t_rotkalis.jpg

Līga Vītola iepazīstināja ar kosmetologa profesiju, iespējām to apgūt Latvijā, par personīgo dzīves pieredzi. Līga Vītola kopā ar meitenēm izveidoja to rakstura īpašību, lietu “zirnekli”, kādas nepieciešamas, lai strādātu par kosmetologu. Meiteņu sarunas turpinājās par personisko higiēnu, sejas, matu kopšanu, ādas tipu noteikšanu, iekšējā un ārējā skaistuma un stila kopšanu. Nodarbības laikā dalībnieces praktiski izmēģināja kosmētiku. Iepazīšanās ar skaistumkopšanas profesijām meitenēm vienmēr ir ļoti aizraujošas.

Zēni meistara Laimoņa Lapsas vadībā iepazina galdnieka profesiju, praktiski darbojoties galdniecībā. Nodarbības laikā skolēni uzzināja, ka galdnieks izgatavo, montē, uzstāda dažādus koka izstrādājumus un plāno to izgatavošanu, brīvi lasa rasējumus un skices, organizē darba izpildi saskaņā ar darba uzdevumu, nodrošina iekārtu un instrumentu darbspēju, spēj vadīt darbus galdniecībā. Lielākais pārbaudījums bija izgrebt savu karoti no koka sagataves un dot tai svētību ar latvju raksta zīmi. Daudzus tas aizrāva, bet cits saprata, ka nekad viņam nebūs tādas pacietības, lai tik rūpīgi, pacietīgi veidotu koka lietas, priekšmetus.

log-esf.jpg

Aktivitātes tiek organizētas projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, nr. 8.3.5.0./16/I/001.

Inta Ceriņa
Informāciju sagatavoja Gunta Krevica, Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste