Projekti

Nereti jaunieši par savu profesionālo aicinājumu sāk domāt tikai 9. vai 12.klasē. Bieži vien tieši šī vēlā pievēršanās turpmākajam dzīves ceļam var būt par iemeslu studiju programmas maiņai, to pamešanai vai neuzsākšanai vispār. Atsevišķos gadījumos tikai pēc vairākiem gadiem var attapties, saprotot, ka darbs, kas tiek darīts, nav īstais. Lai izvairītos no šādām situācijām, par savu potenciālo nākotnes karjeru būtu jādomā jau no mazotnes, jau laikus izzinot dažādas profesijas, līdz ar to arī savas intereses, stiprās un vājās puses.

Foto: Gulbenes 1.PII Facebook.com lapa

Pirmā vieta, kur bērns saskaras ar kādu profesiju, ir ģimene. Bērns zina, ka mamma un tētis dodas uz darbu, taču var gadīties, ka līdz galam neapzinās, ko tas īsti nozīmē, ko mamma vai tētis dara. Gulbenes 1.pirmsskolas izglītības iestāde ir uzsākusi jaunu iniciatīvu, kuras ietvaros audzēkņi kopā ar audzinātājām iepazīst gan savu pilsētu, kurā viņi dzīvo, gan arī savu vecāku profesijas.

„Kopš februāra, kas ir Gulbenes dzimšanas dienas mēnesis, esam paviesojušies reklāmas darbnīcā SIA „Kopa”, Gulbenes novada bibliotēkā, ķīmiskajā tīrītavā-veļas mazgātavā, esam noskaidrojuši, kur un kā Gulbenē tiek ražots dzeramais ūdens, iepazināmies ar saldumu pagatavošanu, Gulbenes novada valsts ģimnāziju, savukārt frizētavā „Stils” bērni tika iepriecināti ar skaistām frizūrām. Šī iniciatīva ir guvusi necerēti lielu atsaucību. Interesanti ir gan bērniem, gan skolotājām, tāpēc ciemošanos vecāku darba vietās turpināsim. Tuvākajā laikā plānojam apmeklēt Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeju, Gulbenes Mūzikas skolu, Valsts policiju un pašvaldības policiju,” stāsta Gulbenes 1. PII vadītājas vietniece Inita Artistova.

Gulbenes novada pašvaldība realizē projektu “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”, Nr. 8.3.5.0./16/I/001, kura mērķis ir nodrošināt karjeras attīstības atbalsta pakalpojumu pieejamību vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs, kā arī veicināt skolēnu informētību par tālākās izglītības iespējām un motivēt viņus veikt profesijas izvēli atbilstoši savām interesēm, spējām, sabiedrības un darba tirgus piedāvājumam un vajadzībām. Vairāk par projektu ŠEIT.

log-esf.jpg

Gunta Kalmane,
Gulbenes novada pašvaldības vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste