Projekti
attels

                Kā vēsta informācija Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā, Zinātnieku nakts ir Eiropas mēroga pasākums, kas veltīts populārzinātnei un saistošai zināšanu ieguvei. Arī šogad 29. septembrī jau divpadsmito reizi Latvijā notika Zinātnieku nakts. Šī gada tēma – Inovācijas. Gulbenes novada valsts ģimnāzija, pieaicinot novada pamatskolu skolēnus (priecājamies par atsaucību no Galgauskas, Tirzas, Stāmerienas, Rankas, Stāķu pamatskolas) rīkoja braucienu, lai dotu iespēju skolēniem ielūkoties aizraujošajā zinātnieka dzīvē, iepazīt lietas, bez kurām mūsu ikdienas dzīve šodien vairs nav iedomājama un kuras mums ir pieejamas, pateicoties zinātnes sasniegumiem un inovācijām. Brauciens notika projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” ietvaros.

attels

                RTU Laboratoriju mājā skolēniem bija iespēja iejusties pilota lomā helikoptera kabīnē, uzzināt, kā darbojas lidmašīnas dzinējs, un iepazīt nākotnes apģērbu materiālu – viedo tekstilu, spēlējot simulācijas spēli, noteikt galaktiku veidu.

                Būvniecības inženierzinātņu fakultātes laboratorijās tika iepazītas dažādas materiālu testēšanas metodes un iekārtas, izpētīti satelītu veidojošie materiāli. Arhitektūras fakultāte sagaidīja ar gaismas elementu eksperimentiem un robotu darbnīcu, katrs varēja izmēģināt darbu ar 3D pildspalvu.

                 LU Dabas māja bija veltīta sajūtām. Polārās sajūtas varēja izjust, izmēģinot un uzzinot, cik lielu svaru pārnēsā alpīnisti, kāds ir to ekipējums, uzturs. Bija iespēja radīt zemestrīci un uzzināt par seismiskajām svārstībām, zemes un vides sajūta radās, pārbaudot savas sajūtas un nosakot lietas pēc taustes, smaržas. Bija pārsteidzoši, ka zinātnē var tik radoši izpausties!

                 “Šogad Zinātnieku naktī biju pirmo reizi. Man ļoti patika satikties ar studentiem, bija arī jauki satikt mūsu skolas absolventi RTU. Vislabāk man patika LU. Tur uzzināju par kalnos kāpšanu un veicu dažādus eksperimentus. Arī pati universitātes ēka bija ļoti skaista, interesanta un mūsdienīga.” (Līva Lilija Graņica) “Zinātnieku nakti apmeklēju jau 4. gadu, ļoti patika šī gada apskatāmās izstādes un eksperimenti. Ļoti patika RTU studenta stāstītais par pieredzi, piedaloties tiltu konstrukcijas konkursā, uzdevām daudz jautājumus un tas ļoti ieinteresēja.” (Karīna Bogdāne)

Līga Silauniece,
Gulbenes novada valsts ģimnāzijas skolotāja