Projekti

No 22. līdz 28.septembrim Erasmus+ projekta “Key skills – new opportunities for adults” (“Nozīmīgas iemaņas – jaunas iespējas pieaugušajiem”) dalībnieki tikās Portugāles pilsētā Evorā, lai iepazītos ar pieaugušo neformālās izglītības pieredzi Portugālē.

Latviju šajā tikšanās reizē pārstāvēja 4 dalībnieces – Iveta no Gulbenes novada pašvaldības, Jana no Stradu pagasta Stāķu bibliotēkas, Antra no Lejasciema vidusskolas un Rūta no Gulbenes novada bibliotēkas.

Šajā tikšanās reizē tika apmeklēta Senioru universitāte (Universidade Senior), kas ikdienā nodarbojas ar senioru izglītošanu, piedāvā viņiem visdažādākās aktivitātes un veicina viņu integrēšanos sabiedrībā. Šī pieredze bija vērtīga visiem projekta dalībniekiem, jo ne visur senioriem ir iespēja apmeklēt šādas vietas. Dalībniekiem bija iespēja izspēlēt erudīcijas spēli, kas paredzēta Senioru Universitātes apmeklētājiem un šī spēle bija patiešām aizraujoša.

skills

Projekta vizītes laikā tikām iepazīstināti ar vienu no daudzajām organizācijām, kurā strādā vairāki simti brīvprātīgo un ikdienā palīdz pilsētas iedzīvotājiem dažādos darbos, piemēram, aizvest bērnus uz skolu, aiziet uz veikalu pēc pārtikas, izvest pastaigā suni u.c. Secinājām, ka brīvprātīgais darbs ir daudzu portugāļu ikdiena un viņi tam velta diezgan daudz laika. Protams, vietēji iedzīvotāji to ļoti novērtē.

Esam guvušas vērtīgu pieredzi pieaugušo neformālās izglītības jomā, jo ieraudzījām to, ko dara citas valstis. Ļoti vērtīgi bija sarunāties ar citu projekta dalībvalstu pārstāvjiem, jo tieši neformālo sarunu laikā ir iespējams radīt jaunas idejas un inovācijas.

Šī bija projekta pirmā tikšanās, nākamā ir paredzēta novembra sākumā Vācijā, Āhenas pilsētā, kur apmeklēsim nevalstisko organizāciju, kas ikdienā veic darbu ar pieaugušajiem. Izmantojot, pieredzes apmaiņas vizītēs iegūtās zināšanas mēģināsim izveidot mācību programmu arī Gulbenes novadā.

erasmus_0.png

 

 

Rūta Bokta