Izglītības ziņas

Nemanot ir aizskrējis atkal viens mācību gads. Šis gads tomēr bija atšķirīgs no iepriekšējiem. Beidzot varējām strādāt klātienē ( protams, ar nelieliem izņēmumiem), lai arī bija dažādi ierobežojumi. Mācību gada beigās varējām beidzot arī atļauties izbraukt pieredzes apmaiņā.

Novada latviešu valodas skolotāji devās uz Siguldas pusi, kur skolotāja Māra Ozola iepazīstināja  mūs ar Inciemu, tā vēsturi un galvenokārt ieguvām plašāku informāciju par trimdas latviešu rakstnieku, dramaturgu, gleznotāju, žurnālistu un sportistu Anšlavu Eglīti. Inciema torņa ēkas telpās iepazināmies ar  digitālo ekspozīciju “Anšlavs Eglītis. Jaunais cilvēks”. Inciema pansijā rakstnieks jaunībā pavadījis vasaras, un šeit tapis arī Anšlava Eglīša zināmākais romāns “Pansija pilī”. Inciemā pagājušas Anšlava Eglīša skaistākās vasaras, sākot no 16 gadu vecuma līdz par Otrajam pasaules karam, kad mainījās laiki un mainījās arī dzīves. Viņš ilgi nevarēja izlemt, vai pareizais ceļš būs glezniecība vai tomēr rakstniecība.

Māra Ozola ir arī autore grāmatai “Anšlava Eglīša meklējumos”. Ar Eglīšu dzimtu un apkārtni saistītā daiļliteratūra apkopota nelielā lasītavā Inciema tornī, bet par trimdas latvieša daudzpusīgās personības biogrāfiju un daiļradi  Mārai Ozolai   ir plašs un izzinošs stāstījums.

Tālāk devāmies uz  nu jau bijušo Turaidas skolu, pie kuras ir piemineklis Pērsietim. Turaidas pagasta par rakstvedi strādājis Kārlis Zemītis, kurš mums vairāk pazīstams kā dzejnieks, rakstnieks un fabulists Pērsietis. Būdams reālisma literatūras pārstāvis, rakstnieks savos darbos atainoja vidi, kuru pazina, tajā skaitā arī Turaidas pagasta un muižas dzīvi. Rakstnieks veiksmīgi izmantojis pasaules literatūras fabulas žanra tradīcijas un sekmējis šā žanra attīstību latviešu literatūrā.

Tālāk norisēja sarunas ar skolotāju Māru Ozolu, kura dalījās ar savu pieredzi, kā ieinteresēt, lai bērns lasītu, kā cīnīties, lai izskaustu rupjo vārdu lietošanu ikdienā skolēnu vidū, kā arī iepazīstināja ar savu sarakstīto un izdoto grāmatu klāstu. Brauciens bija interesants, pieredzes bagāts.

att

Novada latviešu valodas jomas vadītāja Biruta Rukmane