Latvijā gada laikā tiek izmesti vairāk ne kā 26 tūkstoši tonnu tekstila. Lai mazinātu radīto atkritumu apjomu, kas nonāk poligonos, sākot ar 2022. gada 1. aprīli tiek uzsākta dalīti vākta tekstila atkritumu pieņemšana uzņēmuma Pilsētvides Serviss SIA Gubenes Eko laukumā, 1. Maija ielā 6.

Eko laukuma darba laiks:

Pirmdien:          Brīvs

Otrdien:            15:00 – 19:00

Trešdien:            9:00 – 13:00

Ceturtdien:         9:00 – 13:00

Piektdien:           9:00 – 13:00

Sestdien:          10:00 – 14:00

Svētdien:           Brīvs

!!! Eko laukuma apmeklējumu, lūgums, iepriekš pieteikt, zvanot uz tālruni nr.22015456. Laukuma darbinieks sniegs sīkāku informāciju par tekstila nodošanas iespējām un izskaidros, ko drīkst ievietot tekstila konteinerā.

att

Tekstila izstrādājumu šķirošanas konteineros DRĪKST ievietot nevajadzīgos apģērbus, apavus un mājas tekstilu (piemēram, aizkarus, gultasveļu u.tml.). Tie var būt gan vēl valkājami, gan arī no modes izgājuši, gan tādi, ko pats vairs nevalkātu, kāda neliela defekta - maza traipa vai neliela caurumiņa – dēļ. Tomēr tekstilam vēl joprojām ir jābūt tādam, kam ir iespēja nonākt pārstrādē vai atkārtotā lietošanā, piešķirot tam “otro dzīvi”.

Nododamie tekstiliztrādājumi var būt ražoti, kā no dabīgām izejvielām (vilna, kokvilna, zīds, lins u.c.), tā arī no sintētiskām izejvielām (poliestera, poliamīda, akrila, elastāna u.c.). Lielākoties pārstrādi iespējams nodrošināt dabīgo materiālu audumiem, no kā iespējams ražot, piemēram, industriālās lupatiņas u.c. produktus. Savukārt sintētiskām auduma šķiedrām pārstrāde ir ierobežota, tādēļ tās var tikt izmantotas arī kā izejvielas mīksto mēbeļu, matraču, autosēdekļu spilvenu u.c. produktu pildīšanai. Tādēļ svarīgi, lai tekstils būtu relatīvi tīrs un noteikti sauss.

Tekstila atkritumus Eko laukumā jānodod sapakotus maisos. Tomēr uz vietas kopā ar laukuma darbinieku šie tekstila izstrādājumi tiks pārskatīti, lai atbilstu nosacījumiem.

Konteineros NEDRĪKST izmest audumu atgriezumus, netīrus, slapjus, pelējušus, sadriskātus, ar ķīmijām, motoreļļām un citām vielām piesūkušos tekstila izstrādājumus (piemēram, tīrīšanai, autoservisu darbos, būvniecībā izmantotus). Tādam tekstilam iespējas iekļūt atpakaļ aprites ekonomikas sastāvā ir beigušās, jo auduma šķiedras ir bojātas un to nav iespējams realizēt.

Atkārtotai apritei nederīgus (netīrus, sapelējušus, sadriskātus) tekstila izstrādājumus, jāievieto sadzīves atkritumiem paredzētos konteineros. Tāpat tekstila šķirošanas konteineros AIZLIEGTS ievietot citus atkritumus, lai nesabojātu pārstrādei vai atkārtotai izmantošanai derīgos apģērbus.

 Savāktais tekstils tiek nogādāts šķirošanas centrā Tukumā, kur tas tiek sašķirots vismaz 30 frakcijās - atbilstoši veidam, materiālam, kvalitātei un citiem faktoriem. Pēc tam tiek meklētas iespējas tiem nonākt atkārtotā apritē, lai novērstu to nonākšanu poligonā.

Kvalitatīvais apģērbs, apavi un mājas tekstils tiek novirzīts atkārtotai lietošanai pasaules attīstības valstīs vai labdarības biedrībā tepat Latvijā, kur labākais apģērbs pēc pieprasījuma tiek novirzīts bērnu namiem. Pārējiem tekstilizstrādājumiem pēc iespējas tiek meklētas pārstrādes iespējas. Šobrīd tās visā pasaulē ir visai mazattīstītas un pieejamas vien dažiem materiālu veidiem. Labākās iespējas pārstrādi nodrošināt ir dabīgām šķiedrām, sarežģītāk tas ir tekstilam ar sintētiskajām šķiedrām, jo tās ir pārāk dažādas.

!!! Atgādinām, ka Eko laukumā nodot šķirotos atkritumus (plastmasas, skārda, metāla, stikla iepakojumus, logu stiklus, dažāda veida papīru un kartonu, tekstilu, riepas, lielgabarīta atkritumus, elektroiekārtas, spuldzes un baterijas) var tikai fiziskas personas, kurām ir spēkā esošs sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgums.