Projekti

Rūpējoties par dažādām sabiedrības grupām, Gulbenes novada pašvaldība ir veikusi Tirzas pagasta “Doktorāta” ēkas pārbūvi, pielāgojot to sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšanai personām ar garīga rakstura traucējumiem. Ēka nupat ir pieņemta ekspluatācijā, tā vēl ir jāaprīko, līdz ar to pirmos iemītniekus grupu dzīvokļos varētu sākt uzņemt otrajā pusgadā.

 

Kopumā “Doktorātā” varēs izmitināt 16 personas. Ēkas 1.stāva telpas ir pielāgotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Šeit ir trīs vienvietīgas un divvietīgas istabas, koplietošanas sanitārais mezgls un virtuve. Savukārt 2.stāvā ir septiņas gan vienvietīgas, gan divvietīgas istabas, kā arī sanitārie mezgli un virtuve ar atpūtas telpu. Tāpat ir paredzēta telpa personālam. Katra istaba ir aprīkota ar ierīci ar kuru var signalizēt pēc palīdzības.

“Paraujot aiz aukliņas, sāk skanēt signāls, līdz ar to dežurantam ir viegli noteikt, kurā istabiņā cilvēkam ir nepieciešama palīdzība. Jāpiebilst, ka visā ēkā ir ierīkota videonovērošanas sistēma. Būvdarbi ir noslēgušies, un jau norit darbs pie mēbeļu un virtuves aprīkojuma iegādes. Cilvēki varēs šeit dzīvot patstāvīgi – paši gatavot sev ēst, uzturēt sevi, doties uz veikalu, pastaigā vai kur citur, bet ēkā vienmēr būs dežurants, kurš uzraudzīs kārtību vai sniegs palīdzību, ja tas būs nepieciešams,” informē Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas vadītājs Jānis Barinskis.

Kas tad varēs mitināties šajos grupu dzīvokļos? Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas projektu vadītāja Monika Prokofjeva stāsta, ka konkrētas personas jau ir izvēlētas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Deinstitucionalizācijas ietvaros ir veikta sociālās aprūpes iestādēs mītošo klientu izvērtēšana, līdz ar to dzīvei sabiedrībā tiek sagatavoti tikai tie klienti, kuri, saskaņā ar novērtēšanas komisijas atzinumiem, ir spējīgi uzsākt patstāvīgu dzīvi ārpus sociālās aprūpes iestādēm.

“Ja persona tomēr nevēlēsies izmantot grupu dzīvokļu pakalpojumu, tai, protams, būs tiesības atteikties to darīt,” piebilst M.Prokofjeva.

Paralēli šiem procesiem ir jāizstrādā iestādes nolikums, jānokomplektē darbinieku sastāvs, kā arī jānosaka uzturēšanās maksa, kas būs tik liela, lai nosegtu komunālo pakalpojumu izmaksas.

“Pavisam par brīvu dzīvošana šajos grupu dzīvokļos nebūs. Šīm personām ir piešķirta invaliditātes pensija, tāpat būs iespējams pretendēt uz dažādiem Gulbenes novadā noteiktajiem sociālajiem pabalstiem,” stāsta Gulbenes novada sociālā dienesta Sociālo pakalpojumu nodaļas vadītāja Evija Maļiņina.

Aktivitātes notiek projekta “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai Gulbenes novadā” Nr. 9.3.1.1/19/I/044 ietvaros, ar mērķi palīdzēt ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem, kā arī cilvēkiem ar garīga rakstura un funkcionāliem traucējumiem iekļauties sabiedrībā, saņemot sabiedrībā balstītus pakalpojumus.

 

log-esf.jpg

Gunta Kalmane,
Gulbenes novada pašvaldības
vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste