Projekti
green-log.png

Veiksmīgi aizvadītas starptautiskās tūrisma izstādes Rīgā un Tallinā, kur Igaunijas – Latvijas projekts „Zaļie Dzelzceļi” piedalījās ar jauno stendu.

Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Zaļie Dzelzceļi” iesaistītie partneri februārī piedalījās divās starptautiskajās tūrisma izstādēs ar savu stendu, kur prezentēja „Zaļo Dzelzceļu” maršruta karti. Izstādes  apmeklētāju interese bija liela, kopumā tika izplatītas aptuveni 3 500 kartes latviešu, igauņu un angļu valodās.

2. februārī „Balttour 2018” izstādi Rīgā iesākām ar svinīgu stenda prezentāciju, kuras laikā Latvijas pašvaldību savienības izpilddirektore Mudīte Priede izteica atbalstu ieguldītajam darbam, iesaistot 18 Latvijas pašvaldības projektā. Rīgas plānošanas reģiona priekšsēdētāja Daiga Jurēvica izteica atzinību projektam, kas ir sasaistīts arī ar starptautisko Euro velo 13 maršrutu. Savukārt Alojas domes priekšsēdētājs izteica gatavību turpināt attīstīt Alojas novada Zaļos ceļus, kas ir nozīmīgs krustojums gan virzienā no Limbažiem un Mazsalacu, gan arī no Valmieras uz Ainažiem. Stendā varēja iepazīties ar vēsturiskiem dzelzceļa elementiem no sadarbības partnera „Latvijas Dzelzceļa muzeja”, kā arī izmēģināt Erenspreisa velosipēdu. Savukārt Tallinā „Tourest 2018” izstādē (9.-11. februāris) bija iespēja uzlādēt ārējo bateriju ar velosipēda palīdzību un katru dienu piedalīties tās izlozē, kur tika noskaidroti trīs veiksmīgākie, kuri saņēma šīs balvas.

Kopumā abās izstādēs „Zaļo Dzelzceļu” stendu apmeklēja visdažādākie interesenti: gan individuālie ceļotāji, velo entuziasti, ģimenes ar bērniem, skolēnu un senioru grupu vadītāji, tūrisma aģentūras un gidi, gan preses pārstāvji. Stendu Igaunijā apmeklēja un ar maršrutu iepazinās Latvijas Vēstnieks Igaunijā R.Jansons, kurš atzinīgi novērtēja projekta aktivitātes un veco dzelzceļa līniju pielāgošanu tūrisma vajadzībām. Nozīmīgi, ka stendu Rīgā arī apmeklēja dažādi valsts un reģionālās politikas veidotāji un ieviesēji, kā arī tūrisma informācijas centru speciālisti un tūrisma nozares sadarbības partneri.

Lielākā daļa interesentu vēlējas noskaidrot, vai visi maršruti jau ir pieejami un kad būs iespējams tos izbraukt, kā arī par naktsmītņu iespējām un velo nomām maršrutā. Daļa izstādes apmeklētāju jau bija dzirdējuši par projektu un maršruta veidošanu, atzīstot, ka ir ieinteresēti šīs vasaras laikā maršrutus apmeklēt.

Ņemot vērā lielo interesi, zināms, ka šovasar uz „Zaļajiem dzelzceļiem” varēs sastapt vairāk apmeklētāju. Šogad popularizējot maršrutu, „Zaļo dzelzceļu” kartes un informācija par maršrutu ir aizceļojušas uz vairākām starptautiskām tūrisma izstādēm. Varam sagaidīt interesentus no Nīderlandes, Spānijas, Lietuvas, Somijas, kā arī, protams, no Latvijas un Igaunijas. Vēl gaidāms darbs starptautiskajā tūrisma izstādē “ITB 2018” Berlīnē, kur Latvijas nacionālajā stendā turpināsim prezentēt „Zaļos Dzelzceļus”.

Jau ziņots, ka „Zaļie Dzelzceļi” ir jauns maršruts, kas ved pa kādreizējām dzelzceļa līnijām gan Vidzemē, gan arī Dienvidigaunijā. Projekts tiek īstenots un līdzfinansēts Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas ietvaros.

Alise Plaude, projekta „Green Railways” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes Tūrisma asociācija

Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Vidzemes Tūrisma asociācija un tā neatspoguļo Igaunijas - Latvijas programmas vadošās iestādes oficiālo viedokli.