Projekti

Erasmus projekta “Key skills – new opportunities for adults” (“Nozīmīgas iemaņas – jaunas iespējas pieaugušajiem”)  turpinājums Vācijā, Aachen pilsētā no 8. līdz 14. novembrim Gulbenes novadu pārstāvēja un piedalījās projekta aktivitātēs reģionālā mācību centra vadītāja Rūta Bokta, Lizuma pagasta bibliotēkas bibliotekāre Evita Dārzniece un Lejasciema vidusskolas pedagogi Antra Paegle un Beāte Medne.

whatsapp_image_202eg1-11-22_at_11.43.05.jpeg
the.jpeg

 

whatsapp_image_2021-11-22_at_11.41.18.jpeg
gs.jpeg

Nevalstiskā organizācija “Polregio V”, kas nodarbojas ar poļu kopienas integrācijas jautājumiem Aachen, sniedza ieskatu savas organizācijas ikdienas darba aktivitātēs un brīvprātīgā darba kampaņās. Vupertālē un Esenē  iepazinām šis organizācijas sadarbības partnera “Caritas” darbību, kā arī uzzinājām par dažādu svarīgu jautājumu, kas saistīti ar  migrantiem,  risināšanu, kā arī to, kā tiek rakstīti projekti un piesaistīta nauda ideju realizēšanai. Migrantu ikdienas vajadzības prasa lielus naudas līdzekļu ieguldījumu. Šeit  vietējās organizācijas strādā ar migrantiem no Eiropas, Āfrikas un Austrumu valstīm, veicot lielisku un ļoti apjomīgu darbu.

Apmeklējot Ķelni, iepazinām Eiropas kultūrvēsturisko mantojuma arhitektūru, kā arī piedalījāmies Saint Martin karnevāla aktivitātēs, ko jau no 1968. gada organizē Carneval Comittee. Tas ir svarīgs pasākums ikvienas tuvējās apkārtnes iedzīvotājam, kas jau no mazotnes tiek gatavots iesaistīties šajās norisēs.

Vērtīga bija vizīte Vestfālenes parlamentā, kur tikāmies ar migrantu jautājumu interesentu grupas vadītāju, kas sagatavo visus jautājumus un sniedz priekšlikumus likumprojektu iesniegšanai parlamentā. “Polregio V” arī aktīvi sadarbojas ar deputātiem, jo tieši šai organizācijai ir svarīga loma dažādu jautājumu iesniegšana parlamentā.   

Nedēļas noslēgumā apmeklējām Mounshau, kas ir “Polregio V” apmešanās vieta Aachen reģionā, un izvērtējām projekta ieguvumus, kā arī sniedzām priekšlikumus  projekta turpmākajam darbam. Pēcpusdienā apmeklējām vēsturisko Mounshau pilsētu, kas pārsteidza ar savu izskatu un vēstures elpu.

Vērtējot šo mācību vizīti kopumā, jāatzīst, ka  Vācija mūs pārsteidza ar migrantu  daudzumu un to integrāciju, iekļaušanu vietējā sabiedrībā, un cik liels darba apjoms ir jāveic, lai palīdzētu iebraucējiem, kas ir izvēlējušies dzīvot šajā valstī.  

logo.jpg

Antra Paegle, Lejasciema vidusskolas skolotāja