Projekti
Logo Eiropas Savienība līdzfinansē

Aprīļa izskaņā komanda no Latvijas, kuras sastāvā bija Inese Lesiņa, Evija Dreimane, Kristīne Bekmane un Reinis Felders, pārstāvot gan sociālās aprūpes centrus ‘’Siltais’’ un ’’Dzērves’’, gan Stāķu pirmskolas izglītības iestādi, viesojās Itālijas pilsētā Palermo, lai kopā ar partneriem no Rumānijas un Itālijas apgūtu jaunas metodes un pieredzi  starppaaudžu sadarbības veicināšanā. Projekta ‘’Work together’’ ietvaros apmeklējām sociālās aprūpes centrus vecajiem ļaudīm un ļaudīm ar psihiskām saslimšanām, kuros atbildīgie darbinieki demonstrēja dažādas metodes kā rosināt iemītniekus iekļauties aktivitātēs un kā izmantot brīvprātīgos  jauniešus darbā ar senioriem. Jāpiebilst, ka šīs iestādes bija privātas organizācijas īpašumā, jo valsts atbalsts Itālijā vientuļajiem senioriem un senioriem ar dažādām vajadzībām ir ļoti mazs. Apguvām dažādas interaktīvas un radošas metodes, darbojoties kopā ar senioriem un sarunās ar darbiniekiem noskaidrojām dažādas nianses sociālajā darbā Itālijā. Partneriem prezentējām arī mūsu iestāžu darbu un dalījāmies pieredzē par dažāda veida sadarbību ar bērniem un jauniešiem.

Vizītes laikā apmeklējām arī privāto bērnudārzu un skolu, kas specializējas bērnu izglītošanā dabā. Visu mācību priekšmetu saturs tiek saistīts ar dabu, skolēni tiek bieži izzinošos pārgājienos apgūstot gan angļu valodu, gan matemātiku vai mūziku. Bērnu rotaļu laukums bērnudārza pagalmā aprīkots tikai ar otrreiz  izmantojamiem materiāliem – katliem, pannām , kausiņiem utt. Tiek izmantoti bluķīši, dēlīši, mietiņi, lai iekārtotu vidi pie bērnudārza vai skolas. Skolēniem tiek dota iespēja pašiem atklāt likumsakarības un apgūt prasmi rūpēties par dzīvniekiem, t.sk., vistām. Piedalījāmies nodarbībā, kuras laikā gatavojām dažādas krāsas, izmantojot dabas materiālus – spinātus, kurkumu, granātābolus, kurus pēc tam izmantojām krāsojot zīmējumus.

Gida pavadībā tikām iepazīstināti ar pilsētas nozīmīgākajiem apskates objektiem un vēstures faktiem. Sicīlijas attīstībā ļoti lielu lomu spēlē arvien tur klātesošā ’’mafija’’, kas ietekmē daudzus procesus savu interešu labā. Itāļu cilvēku miers, saspringtā satiksme, šauro ielu valdzinājums, kolorītā vēsture, augu daudzveidība un krāšņums  neatstāj vienaldzīgu nevienu apmeklētāju.

Kristīne Bekmane, projekta dalībniece